Internationalisering met Erasmus+

Op deze pagina kan je alles over onze Erasmus+ en eTwinning projecten lezen. Hou zeker de facebookpagina van de school in de gaten om op de hoogte te blijven van onze internationale avonturen!

ONZE ERASMUS+ PROJECTEN OP EEN RIJ

2023 – 2024 

We ontvingen net de bevestiging dat onze projectaanvraag voor een herhaling van de buitenlandse stage in Dublin opnieuw werd goedgekeurd. Daar kunnen onze huidige vierdejaars alvast naar uitkijken!  

2022 – 2023

De Erasmus+ projecten van de Europese Unie bieden financiële steun aan projecten waarbij burgers uit Europa elkaar beter leren kennen en van elkaar leren.
Het KA229 scholenuitwisselingsproject “SALES” biedt leerlingen en leerkrachten uit 5 landen mogelijkheden om samen en van elkaar te leren hoe ondernemende mensen te worden. De deelnemers ontdekken en ervaren dit door bezoeken aan lokale ondernemingen, gesprekken met startende of gevestigde ondernemers, en uitdagend groepswerk rond het starten van een eigen zaak.  Bij elke uitwisseling gaat de aandacht naar een ander domein: In Bulgarije werd er gewerkt rond landbouwondernemingen. In Roemenië ging het over IT-ondernemingen. In Tsjechië lag de focus op de toeristische sector, in België werden we sportondernemers en in Turkije ontdekken we aspecten van de beauty-industrie.  

Dit schooljaar vinden de laatste 3 van de 5 uitwisselingen plaats: 

C3 – Tsjechië  Van 6 tot 11 november trokken 6 leerlingen uit 5 Toerisme met 2 leerkrachten naar het oosten van Tsjechië als gasten van de school PrimMat in Frydek-Mistek. Ze maakten er kennis met Tsjechisch erfgoed en de Unesco-steden en staken plannen in elkaar om toeristen uit Europa naar deze toeristische trekpleisters te brengen.  

Tegelijk bezochten ze ook de taartenfabriek Marlenka en de Radegast brouwerij in Frýdek-Místek, de restanten van de zware industrie in Ostrava, de volkse architectuur hoog in de bergen in Libušín and Maměnka, het openluchtmuseum in Rožnov pod Radhoštěm, het museum van de bekende Tsjechische componist Leoš Janáček en de kasteelruine in Hukvaldy, het pittoreske dorpje Štramberk en de historische studentenstad Olomouc. Andere Unesco-sites in Tsjechië ontdekten de leerlingen via 3D headsets en VR technologie in de school. Onderweg naar de luchthaven namen we nog de tijd voor een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en eindigden in het mooie Krakow. 

Enkele verslagen en foto’s vind je op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.554933526631781&type=3 

C4 – België  In maart 2023 waren alle partnerlanden van het SALES project een week te gast in Aalst. Focus voor de startups lag hier op de sportindustrie. De gasten gingen op bezoek bij de opleiding ‘sportbegeleiding’ in TechniGo! en bewonderden de Aalsterse sportaccommodaties van Schotte, zwembad Aquatopia en Tragelsport

Meerdere klassen waren actief betrokken bij de organisatie van de vele activiteiten waarmee onze school de gasten onthaalde: de leerlingen toerisme organiseerden de rondleidingen in Aalst, Brussel, Brugge en Gent. De leerlingen OR en OPR verzorgden het onthaal zowel op school als tijdens de plechtige welkomstceremonie in de Utopia-bibliotheek. De leerlingen 7 verkoop en vertegenwoordiging legden dan weer uit aan de gasten hoe je onze Vlaamse volksspelen kan winnen. Meerdere leerlingen gaven tijdens de klasbezoeken wat uitleg over hun studierichting of vak (in het Engels of in hun moedertaal Roemeens, Bulgaars of Turks – want zo internationaal is onze school al wel). De deelnemers aan de vorige uitwisselingen namen het voortouw bij de ‘Business Plan Challenge’ en het uitwerken van startende sportondernemingen.

Op deze manier leefde het project heel intens in de school en pikten vele leerlingen een graantje mee van deze internationale kennismakingsronde.

Enkele verslagen en mooie herinneringen vind je o.m. op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.656738059784660&type=3

En op de website van Scholengroep Dender 19: https://sgrdender.be/nieuws/go-handelsschool-aalst-en-schepen-van-onderwijs-aalst-ontvangen-erasmus-studenten-in-utopia/

 

C5 – Turkije
Eind april 2023 vindt de laatste mobiliteit in dit project plaats: het zijn deze keer de leerlingen van 5 Secretariaat-Talen en 5 Onthaal en Public Relations, die de kans krijgen om mee te gaan naar Konya in Centraal-Turkije. Verslag volgt!

 

BUITENLANDSE STAGE KANTOOR

Erasmus+ projecten worden gesteund door Europa. Dankzij onze goedgekeurde accreditatie-aanvraag kunnen nog dit schooljaar 6 van onze leerlingen stagelopen in het buitenland.

Van 6 tot 18 maart waren leerlingen van 6 Kantoor bij de gelukkigen. Ze liepen stage in 3 bedrijven in Barcelona en ontdekten in hun vrije tijd samen met hun 2 leerkrachten de wonderlijke stad van Antoni Gaudi aan de Middellandse Zee.

De leerlingen maakten kennis met de lossere sfeer die in het zuiderse bedrijfsleven heeft, zoals de siësta’s en de flexibele werkuren. Ze leerden er zelfredzaamheid en toe te werken naar een groter geheel.

Dit was een eerste en leerrijke ervaring voor zowel de leerlingen als voor de leerkrachten. We kijken er naar uit om dit project verder te kunnen vormgeven over de komende jaren.

Een herinnering aan hun Catalaanse avonturen vind je hier:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.661935582598241&type=3

 

STAGE in DUBLIN voor de leerlingen van 6 TSO

Na 2 covid jaren kon dit jaar EINDELIJK onze buitenlandse stage plaatsvinden. Op 5 februari 2023 namen 24 enthousiaste leerlingen uit 5 verschillen richtingen (Toerisme, Onthaal & PR, Secretariaat & Talen, Handel, en Boekenhouden & IT) het vliegtuig naar Ierland. Klaar voor het 14-daags avontuur van hun leven: wonen en stagelopen in Dublin!

Foto’s, verslagen en video’s van dit onvergetelijke avontuur zijn terug te vinden op de projectwebsite: handelsschoolindublin.com

 

2021 – 2022

ERASMUS+ ACCREDITATIE GOEDGEKEURD!

Wij kregen in december 2021 fantastisch nieuws van Erasmus+! Onze aanvraag voor een Erasmus+ Accreditatie werd positief beoordeeld en goedgekeurd. Een Erasmus+ accreditatie maakt het aanvragen van mobiliteitsprojecten binnen Erasmus+ in de toekomst makkelijker. Wij hebben een projectplan ingediend voor 5 jaar, wat nu dus betekent dat we onze leerlingen de komende 5 jaar boeiende uitdagingen in Europese partnerlanden zullen kunnen aanbieden.

In februari 2022 vroegen we een project aan voor onze Passtel / OV4 leerlingen uit 5 en 6 Informaticabeheer. Voor deze leerlingen met ASS hebben we een project op hun maat geschreven.

Spannend, plezant, en bijzonder leerrijk!

 

SALES – Students Actively Learning Entrepreneurial skills  (deel 1)

Erasmus+ projecten worden gesteund door Europa. Dit project, Sales, draait rond het ontdekken, ervaring opdoen en leren kennen van kleine ondernemingen in Europa. Bij elke uitwisseling wordt er aandacht besteed aan een bepaald thema. In Bulgarij werd er gewerkt rond ondernemingen in de landbouw en in Roemenië leerden onze leerlingen heel wat bij over IT-ondernemingen.

C1 – Bulgarije

Van 25/10 tot 30/10 trokken 6 leerlingen van 5 Informaticabeheer naar Bulgarije, het eerste gastland in het Sales-project, om er te bekijken hoe ondernemers er bedrijven opstarten en om de lokale economie te bestuderen.

Milan, Nils, Binnert, Jolan, Tristan en Matse hadden veel plezier, leerrijke momenten en boeiende ervaringen! Leerkrachten Ann Vereecke en Lobke Van Impe hebben hen hierbij begeleid.

Lees hun verslagen en bekijk de foto’s hier!

C2- Roemenië

Op 15 mei 2022 trokken 2 leerkrachten met 6 leerlingen uit 5 Informaticabeheer voor een volle week op SALES-uitwisseling naar Roemenië. Ze waren er te gast bij het Liceul Bogdan Vodă in Hălăucești, een dorp in de buurt van Iasi, de 3de grootste stad van Roemenië in de regio Moldavië.

Daar werkten ze samen met de andere uitwisselingsklassen uit Bulgarije, Tsjechië en Turkije rond het thema ‘ondernemen in ICT’. Ze leerden er hoe gedreven ondernemers hun zaak uitbouwen in deze specifieke afgelegen en landelijke omgeving en hoe ICT-toepassingen daarbij een belangrijke rol spelen. Maar er was ook tijd voor bezoeken aan dorpen en bezienswaardigheden in de omgeving, en natuurlijk ook aan Iasi zelf.

Bekijk de foto’s op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2109810009179352&type=3

 

STAGE in DUBLIN voor de leerlingen van 6 TSO

Een project gesteund door Europa. We zijn bijzonder blij en trots te kunnen melden dat onze aanvraag bij Erasmus+ voor buitenlandse stage werd goedgekeurd! Onze leerlingen van 6 Toerisme, Onthaal & PR, Secretariaat & Talen, Handel, en Boekenhouden & IT kunnen solliciteren om mee te gaan naar Dublin in 2023. Door corona werd de stageperiode van 2022 uitgesteld naar volgend schooljaar.

2020 – 2021

Nieuwe deuren gaan open voor onze leerlingen, en collega’s en we stappen spannende projecten binnen!
We zijn heel fier dat ons Erasmus+ project Sales, dat staat voor Students Actively Learning Entrepreneurial Skills, werd goedgekeurd. Onze leerlingen uit de studierichtingen Verkoop en Handel zullen de komende twee jaar samen werken met leerlingen uit Turkije, Bulgarije, Tsjechië en Roemenië. Dit project zou van start gaan in september 2020, maar uiteraard kunnen onze leerlingen en leerkrachten nu niet op uitwisseling gaan.

2019 – 2020

Buitenlandse stage voor 6 Informaticabeheer kon helaas niet doorgaan wegens Covid-19.

2018-2019

Buitenlandse stage voor 6 Informaticabeheer in samenwerking met Scholengroep Zelzate.

 

ONZE eTWINNING PROJECTEN OP EEN RIJ

Met eTwinning-projecten wordt er samengewerkt met leerlingen en collega’s in andere landen, over de vakken heen, maar er worden geen uitwisselingen georganiseerd. Alles gebeurt digitaal, waardoor de leerlingen niet enkel vakkennis opdoen, maar ook hun netwerk vergroten en digitale skills updaten!

2022 – 2023

En route to 2030, een project tijdens de lessen Engels in de Teams Class voor de 3de graad TSO dat helemaal draait rond de VN en de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen, wordt al voor de 3de keer georganiseerd.

2021 – 2022

L@ngu@ges4all, ons project waar meer dan 30 scholen uit 28 landen aan samenwerkten om de leerlingen zin te doen krijgen in het spreken, ontdekken en studeren van vreemde talen, viel in de prijzen!

De leerlingen en leerkrachten Engels werkten met hen in de Teams Class rond gebarentaal, Moderne Vreemde Talen, braille en alles wat met talen te maken heeft.

Dankzij de leerlingen van 5 en 6 Secretariaat – Talen (schooljaar 20-21) konden ook wij weer meedingen naar het Nationaal en Europees eTwinning Quality Label, en we slaagden met hoge score!

Het project L@nguages4all werd niet enkel beloond met een Nationaal en Europees Quality Label, maar kreeg ook een bijzondere award van het Belgisch National Agency: de prijs voor samenwerking met een partnerschool. We wonnen 1000 euro, en dat geld zullen we samen met onze leerlingen besteden om de Teams Class nog boeiender te maken. Na de kerstvakantie zullen de leerlingen van 6TSO tijdens de lessen Engels hun project mogen uitwerken en voorstellen!

En route: Tijdens de lessen Engels werkten alle leerlingen van 5 en 6 TSO in de teams c

lass aan dit project over de 17 sustainable development goals die de UN tegen 2030 wil bereiken.

We gingen samen op ontdekking en leerden meer over de 17 goals en hoe we die samen kunnen bereiken.

Dit jaar werken we verder met 5TSO aan ‘En route to 2030’, en stoppen we ‘L@nguages4all’ in een niet-digitaal kleedje: we werken samen met basisschool De Krekel in Haaltert om met de kinderen daar op ontdekkingstocht te gaan doorheen de wondere wereld van de talen.

Dit jaar werken de leerlingen van 6 Verkoop voor de 3de keer aan een Zero waste project met scholen uit 3 landen. Tijdens de lessen Engels, PAV (Project Algemene Vakken), Verkoop en Nederlands gaan de leerlingen hiermee aan de slag.

2020 – 2021

Tijdens de lessen Engels, Geschiedenis, Frans en Duits werken de leerlingen van de 3de graad TSO aan het project ‘En route to 2030’. Dit project staat helemaal in het teken van the United Nations en the 17 sustainable development goals. We werken hier samen met 4 andere scholen.

De leerlingen van 5 en 6 Secretariaat – Talen werken rond taalverwerving en het studeren van talen in het project ‘L@ngu@ges4all’. Ze zullen bekijken hoe je talen kan leren, hoe je woordenschat en grammatica best studeert, en hoe cultuur verbonden is met de taal. Hello from… Het eTwinning project L@ngu@ges4all werd afgetrapt op de Europese dag van de talen. De leerlingen van 6 Secretariaat – Talen besloten hallo te zeggen in onze drie landstalen, Engels en gebarentaal. Wist je dat het de afgelopen week ook de week van de gebarentaal was? Bekijk hun filmpje op onze Facebookpagina en hier: https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1WVylkh9CnXWDXCL6jhWRAjyn-F63a0NzZ8K46DlPoh8CM4wwwYyNrnoE&v=vrXY1W0xgTI&feature=youtu.be

Onze leerlingen van Secretariaat-Talen zijn ook helemaal klaar voor het 2 eTwinning projecten rond talen waarbij ze dit jaar hun creativiteit en talenkennis kunnen laten schitteren! Het 2de project kunnen we uitwerken dan Basisschool De Krekel in Haaltert. Wij mogen samen met hun leerlingen werken rond taal. Onze leerlingen leren opdrachten uitwerken, contact opnemen en instructies geven. De leerlingen van de basisschool leren op een creatieve manier iets bij over taal.

De leerlingen van 6 Verkoop herhalen het Zero Waste project met partners uit Turkije en Roemenië.

Volg onze projectien via de nieuwsberichten op deze site, en op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=handelsschool.aalst&set=a.1746829188810771

Feest! Dankzij al onze mooie en interessante projecten, mogen we onszelf nu een eTwinning school noemen!

2019 – 2020

Dit jaar werkten de leerlingen van 6 Verkoop een heel schooljaar aan een Zero waste project (met de school uit Brussel waarmee we al samenwerkten). Tijdens de lessen Engels, PAV (Project Algemene Vakken), Verkoop en Nederlands gingen de leerlingen hiermee aan de slag. Dit project werd beloond met een eTwinning Quality label. Ook ECO-schools en MOS (Milieuzorg Op School) wensten ons een dikke proficiat met dit project. Meer info over dit project vind je hier: https://www.facebook.com/pg/handelsschool.aalst/photos/?tab=album&album_id=1354159238077770

eTwinning projecten rond foto’s en social media (Instaphoto), rond budgetbeheer (Young people manage their budget)en global warming (the world is ours) startten in februari.

We begonnen tijdens de lessen Engels in de 3de graad TSO ook een project over het milieu ‘The world is ours’. Ook dit project kreeg een eTwinning Quality label, zowel een nationaal als een internationaal.
Na het nationaal kwaliteitslabel van eTwinning, kreeg onze school ook een European quality label voor het eTwinningproject ‘The World is Ours’. Dankzij het vlijtige werk van onze leerlingen en leerkrachten kregen wij deze fijne erkenning! We kozen bewust voor een project in verband met milieu omdat wij elke dag voelen hoe belangrijk het is om te ijveren voor een gezond milieu, biodiversiteit en een leefbaar klimaat voor mens en dier.

Dit jaar zouden de laatstejaars op reis naar Budapest gaan. Uiteraard vonden we via eTwinning een school die bereid was mee te werken aan dit project en met onze leerlingen schriftelijk en mondeling te communiceren over het leven in Budapest en de culturele en politieke verschillen tussen ons land en Hongarije. Helaas kon de reis wegens de Covid-19 pandemie niet doorgaan.

Wegens de coronamaatregelen konden we onze eTwinning projecten niet afwerken zoals we wilden. We werkten wel verder aan de projecten The world is ours en Zero Waste Challenge. Resultaten van deze projecten kan je vinden op onze Facebookpagina en op de website die de leerlingen van 6 Verkoop voor het Zero waste project maakten: https://dehandelsschoolaalst.sharepoint.com/sites/ZeroWasteChallengeeTwinningProject2

2018 – 2019

De leerkrachten Engels gingen aan de slag met eTwinning. Ze begonnen met een Carnavalproject met een school uit Brussel, werkten een Cross Border Book Club uit en vonden een school in Istanbul waarmee ze samenwerkten met de laatstejaars die naar Istabul op laatstejaarsreis gingen.