Erasmus+: Turkije

Op 23/04/2023 vertrokken groepen van 6 studenten en 2 leraren uit België, Bulgarije, Roemenië en Tsjechië op de lange reis naar Konya, in het centrum van Turkije.

De eerste werkdag van de mobiliteit begon met een welkomstceremonie op de Zeki Altındağ Anatolische middelbare school. De deelnemers kregen de kans om de viering van de Nationale Soevereiniteit en het Kinderfeest bij te wonen op de lokale basisschool. Het artistieke programma dat door de school en de kinderen werd gepresenteerd, werd bijgewoond door de lokale hoogwaardigheidsbekleders, evenals ouders. Vervolgens woonden de studenten verschillende lessen en workshops bij die hen betrokken bij een businessplanuitdaging gericht op de schoonheidsindustrie. Het was een cultureel en intellectueel inspirerende dag met veel leermogelijkheden, interacties en uitwisseling van ideeën.

De tweede dag begon met een rondleiding in het betoverende Mevlana Museum, vernoemd naar de dichter Mevlana, zijn mausoleum en het klooster van de derwisjen. Daarna bezochten ze lokale bedrijven, waaronder een schoonheidssalon en bazaars, waar ze leerden over het runnen van een bedrijf in Turkije en de inspanning die daarvoor nodig is. Later verkenden ze het Konya Science Centre, waar ze getuige waren van uitvindingen op het gebied van robotica en het Planetarium. De dag eindigde met een diner in het 42 verdiepingen tellende Kulesini Tower Restaurant, met adembenemend uitzicht op Konya en heerlijk eten.

De derde dag begon met een bezoek aan een succesvol bedrijf in de schoonheidsindustrie in Konya. Tugba Karasapan is een populaire kapsalon, waar de bezoekende studenten leerden over de reis van deze ondernemer van start-up tot sterrendom, met de risico’s en beloningen die daarbij horen. De volgende schoonheidsplek om te bezoeken was Butterfly Valley, vol met duizenden vlinders, genietend van de serene sfeer. Daarna volgde een wandeling door de Oude Stad, waarbij de studenten de moskee bewonderden, de indrukwekkende orthodoxe kerk en het stadsmuseum, en leerden over hun intrigerende geschiedenissen. Het hoogtepunt van de dag, volgens de studenten, was een bezoek aan Binde Devr-i Alem Dinosaur Park, met internationaal bekende personages en levensgrote replica’s van dinosauriërs.

Op donderdag ondernam de groep een lange maar opmerkelijke reis naar de regio Cappadocië, bekend om zijn historische, prachtige en spirituele betekenis. Deze reis bood ook volop mogelijkheden om te socialiseren, te leren en kennis op te doen over de Turkse geschiedenis.

Vrijdag begon met een bezoek aan het Panorama en het Martelaarsmuseum, dat de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog herdenkt. ’s Middags finaliseerden studentengroepen hun businessplannen specifiek voor de schoonheidsindustrie en presenteerden deze, gevolgd door discussies en feedback. ’s Avonds nodigden de Turkse gastheren uit voor een warm afscheidsdiner en een certificaatuitreiking, bijgewoond door de burgemeester van Kadinhani, en zo kwam er een einde aan een intensieve en vruchtbare week